Amerika’da Sezaryen Doğum Hakkında

Sezaryen tıbbi gereklilik ile tercih edilmesi gereken bir doğum yöntemi olmasına rağmen, ülkemizde bazı durumlarda tıbbi gereklilik olmasa bile farklı nedenlerden dolayı tercih edilmekte olan bir doğum yöntemidir. OECD verilerine göre Türkiye, 2017 yılı itibariyle Dünyada en yüksek sezaryenle doğum oranına sahip ülke konumundadır.

Amerika’da ise durum Türkiye’den farklıdır. Türkiye’deki birçok sağlık kurumuna ve doktora kıyasla sezaryen konusunda son derece net çizgiler çizilmiş, tıbbi gereklilik esasları belirlenmiş, anne ve bebek sağlığı maksimum seviyede ön planda tutularak düzenlemeler yapılmıştır. Amerika’daki doktorlar, annelerin ve bebeklerinin sağlıkları için birçok farklı tıbbi ve manevi faktörü göz önüne alarak anne ve bebek özelinde doğum şekline karar verirler. Bu faktörlerin içine doğum yapacak anne adayının çatı darlığı, bebeğinin pozisyonu, varsa önceden geçirdiği operasyonlar ve bebeğinin kilosu gibi birçok faktör dâhildir.

amerikada_sezaryern_dogum

Amerika’da hastaneler sezaryen oranlarını düşük seviyede tutmak için doktor kararlarını denetlerler. Ancak, annenin doğumunu sezaryen olarak geçirmesi manevi ve tıbbi açıdan da gereklilik gösteriyorsa doktor doğumu sezaryen ile yapmaya karar verebilir. Örnek vermek gerekirse, panik atak hastası olan bir anne adayı için doktoru öncelikle tıbbi sakinleştirici yollarına başvurur. Anne adayının panik atak rahatsızlığının doğum esnasında sağlığını etkileyecek bir etken olduğuna karar verildiği takdirde doktor sezaryen yöntemi ile doğum kararı alacaktır. Unutulmamalıdır ki bebeğin sağlıkla doğması için öncelikle annenin huzurlu ve sağlıklı bir şekilde kendisi ve bebeği için en doğru yöntem ile doğum geçiriyor olması gerekir.

Amerika’da gerçekleşen sezaryen doğumlarda anneler spinal anestezi ile uyuşturulur ve anestezi uzmanı tarafından doğuma hazırlanırlar. Türkiye’deki doğumun aksine anne genel anestezi ile uyutulmaz. Bebeği doğarken anne tamamen bilinci açık ve uyanıktır. Doğduktan hemen sonra bebek anneye gösterilir, gerekli aşıları yapıldıktan ve anne kendini toparladıktan sonra bebek tekrar annesinin kucağına bırakılır. Sezaryen ile doğum yapan annelerin hastanedeki istirahat süreleri Türkiye'de olduğu gibi Amerika'da da genellikle 1 gece kadar uzayabilmektedir.