ABD Vatandaşlarının Vizesiz Seyahat Edebildiği Ülkeler

Amerika Birleşik Devletleri uyruklu vatandaşlara çıkarılan Amerikan pasaportu, dünyanın seyahat özgürlüğü açısından en geniş haklar sağlayan pasaportlarından birisidir. Amerika’da doğum yaptığınız takdirde çocuğunuz; hem doğrudan Amerikan vatandaşı olacak hem de istediği zaman Amerikan pasaportuna sahip olabilecektir. Böylece dünyanın birçok ülkesine vizesiz veya kapıda vize uygulaması ile özgürce seyahat edebilecektir.

En güncel 2016 yılı verilerine göre Amerikan pasaportuna sahip vatandaşlar, dünyanın 174 ülkesine vize sorunu olmadan rahatça giriş yapabilmektedir. Bu özelliği ile Amerikan pasaportu seyahat özgürlüğü açısından dünyada 4. sıradadır. Bazı ülkeler Amerikan pasaportu olanlardan hiç vize talep etmezken, bazıları ise elektronik vize veya sınır kapısından girişte vize uygulamaları ile muhteşem kolaylıklar sağlamaktadır.

Her ülkenin Amerikan pasaportuna sahip olanlar için çeşitli vize uygulamaları mevcuttur. Genel olarak Amerikan vatandaşları giriş yaptıkları ülkelerde vizeye ihtiyaç duymadan 90 gün boyunca yaşayabilirler. Ancak bazı ülkelerde bu süre azalmaktadır veya artmaktadır. Amerikan vatandaşlarına vize kolaylığı sağlayan ülkeler ücret talep etmezken, bazı ülkeler de küçük bir miktar ücret talep edebilmektedirler.